Om Mani Padme Hum
2017. február 13. írta: Je Va

Om Mani Padme Hum

Amikor írtam ezt a bejegyzést, 2017. február 11-e volt.

Ez a fekete kígyó napja,

a fehér majom hetében,

a Jupiter bolygó (a hét sugárból az ötödik sugár Szent bolygója),

a Vízöntő állatövi jegyben járó Hold dekádjában és a telihold napján.

A számomra ezek az információk olyanok, mint a karórán lévő mutatók jelentése. De ez nem mindig volt így. Régebben csak az állatövi jegyeket, dekádokat és a hold fázisait figyeltem, hogy az életem ne legyen mindennapos kudarc.

Most sem dicsekedhetek győzelemmel a szenvedés okai felett, de legalább megmagyarázható a számomra a dolgok miértje, és ez megkönnyebbülést hoz.

Egy laikus embernek nem lehet megmagyarázni ezeket pár mondatban. Ehhez ismerni kell az asztrológiában használt 12 állatövi jegyet, ezeken belül a Hét szent bolygót, a dekádokat, amelyek során ezek a bolygók átvonulnak az épp aktuális állatövi jegyeken.

Ráadásként ismerni kell a 12 szenvedés okát a buddhista hagyomány szerint, ami a napjainkban is a legmagasabb metafizikai tudásnak számít. Viszont ez nagyon csekély információ ahhoz képest, amit mi használjuk a mindennapjainkban, így ezt is lehet megtanulni és megszokni.

 

Az én naptáram, amely mindent tud, és nem viccből állítom ezt, ezekből az elemekből áll. Ezért arra invitállak, Kedves Olvasom, hogy tanuld meg velem együtt hasznosítani ezt a mély ezoterikus tudást.

Épp a fehér majom hetében, február 7-én tartottam előadást az „Om mani padme hum” mantra jelentéséről és arról, hogyan képviseltetik ezt a tudást különböző vallások művészi alkotásaiban. Andrej Rubljov „Szentháromságát” választottam erre az alkalomra, mert ortodox templomban kaptam keresztelőt, és a Tanítom is ortodox volt. Ő Vladimir Roszljev a Titkos Tanítás hű követője, aki egész 64 éves életét a Titkos Tanításnak szentelte, és emberek ezreivel érttette meg ezt a tanítást.

Az ő felfedezését készültem elmesélni, amikor arra lettem figyelmes, hogy a „Szentháromság” alkotója, Andrej Rubljov pont abban az évben (nidana szerint) kezdte el munkáját e grandiózus ikon felett, amikor én 700 évvel később ugyanezen a napon (nidana szerint) tartottam meg az előadásomat erről a témáról.

Mivel a Facebookra írok, a mi korszakunk meghatározó, de végtelenségig elbutított kommunikációs eszközére, kénytelen vagyok sok kis adagban kifejteni a témát.

Kérlek, kísérj figyelemmel, és nem akármilyen szellemi hagyatékkal leszel gazdagabb, amit bemutatok neked e kis sorozatom során. kalachakra_hirdeteshez_korulvagva.jpg

  1. Nézd az ábra közepét a Kalachakrán. Látod benne az aranysárga kígyót, amely a saját farkába harap. Benne a világoskék színű területen két háromszöget egymásban fonódva. Az egyik fehér és a csúcsa felfelé mutat, a másik fekete, és a csúcsa lefelé mutat. Ez itt az „Om mani padme hum” és a „Szentháromság” rejtett vázlata. De nevezik még ezt a két trigont a hinduk Vishnu-csillagnak vagy -pajzsnak, a zsidók Salamon-pecsétnek, a gnosztikusok tetragramatonnak. Én a Kalachakra, a buddhista mandala középpontjaként mutatom be. Ráadásul kiemelem, hogy a buddhisták csak a mandalát használják, és a mandalában lévő világokra meditálnak, én viszont olyan rendszert mutatok be, amely a Titkos Tanítás alapjaira van építve. A Kalachakra ebben a formában használható eszköz lett a mindennapi életben, és egyben rendkívül tanulságos jelképrendszer a mély okkult tanulmányozáshoz.
  2. Eddig mit tudtál az Om mani padme hum mantráról? A magyar nyelvű Wikipédiában az Ördög is eltöri a lábát, ha utána ered ennek a leírásnak forrásai nyomán. Én megpróbáltam figyelemmel kísérni azokat a táblázatokat, amelyek állítólag megmagyarázzák a jelentését. Sajnos csak azt tapasztaltam benne, hogy nincs rendszerbe foglalva, és az a véleményem, hogy egy laikus ember írta össze mindenfelé szétszórt tudásszikráit, amelyeket ő sem tudott egységbe hozni. Ezért elsősorban a Titkos Tanításból idézek.

Om Mani Padme Hum

Ennek az invokációnak 7 különböző jelentése

és 7 különböző eredménye hozható létre.

Hogy ezt megfejtsük, meg kell tanulni a hangok, a színek, a számok, a formák, az arányok és a kölcsönhatások jelentését.

Figyelmeztetés, hogy az embert tanulmányozzuk a legfelsőbbtől, az Egyetemes Egésztől, a „Mennyei Embertől” – az Adam Kadmon által jelképezett világegyetemtől.

  • Ha másképpen kezdjük, a fekete mágiánál kötünk ki.

E mondatok hatására mélyen az agyamba vésődött, hogy amikor az ember magából indul meditálni és kántálni, honnan kezdjen… A legfelsőbbtől. Nekem ez az örökkévaló szentháromságot jelenti – a Monadot. Ki meditál erre a fogalomra?

Ha csak a saját jelentéktelen személyiségéből indul ki, hogy köt ki a végén a fenti figyelmeztetés alapján?

Mi viszont alapos előkészítés nélkül leülünk meditálni, és arra várunk, hogy elérjük a megvilágosodást. Pedig a mély tudás nélkül csak hol kötünk ki?

Visszatérek különböző forrásokhoz.

A mantrának egyik magyarázata a sok közül az, hogy Amitabha Buddha elkérte a Szerető Szemek tanító lénytől a hat szótagos mantrát "OM MANI PEME HUNG", amely segítségével elkerülhet az újjászületését  az "alsó" hat létbirodalmakban.

Mind a hat szótag kapcsolatban áll az egyik a alvilággal:
a mantra kapukat zár a különböző világok előtt, hogy megvédje az ember:


OM – lezárja a bejáratot, az istenek világa elöl, akik bár élvezik az életet, és azt hiszik, hogy a Dharma elkerüli őket, de el lesznek küldve a "paradicsomból", ahogy a jó karma véget ér.
MA – megakadályozza bekerülni a félistenek birodalmába – a hatalmas büszke lényekhez, akik folyton küzdenek, hogy maradjanak az istenek világában, és ezzel felhalmoznak a rossz karmát.

Ni – felszabadít az emberi világtól.
PE – bezárja kapukat az állatok világa elől, ahol Gampopa szerint el lehet tölteni az egész Kalpát.
ME – megmenti az éhes szellemek birodalmától, akiknek soha semmi nem elég, és rettenetesen szenvednek ettől.
HUNG – bezárja az ajtót a pokolból, ahol a paranoid állapotok folyamatosan sújtják és gyötrik az ember, ezért úgy tűnik, hogy a létezésük végtelen.

Sokan közülünk megtalálták azt is, hogy a mantra milyen legegyszerűbb emberi gyarló tulajdonságoktól szabadit fel.

OM – büszkeségtől, önteltségtől,

MA – féltékenységtől, irigységtől,

NI – ragaszkodástól, önzőségtől,

PAD – tudatlanságtól, zavartságtól,

ME – kapzsiságtól, mohóságtól,

HUM – gyűlölettől, haragtól.

 Megtalálták azt is, hogy

„Óh, az ékszer a lótuszban”

Om – az istenségnek szentelt szótag,

PADME – „a lótuszban”

Mani – ékkő.

Ezek sem adják vissza a mondat értelmét!

 

Ezt írja a Titkos Tanítás:

Om Mani Padme Hum

  • Az vagyok, aki vagyok
  • Én benned vagyok, és te bennem vagy
  • Ebben a jó és tiszta ember istenné válik
  • Az adeptus szájából védő és jótékony
  • Egy haragos ember szájából romboló átok, amely saját maga és a szerettei ellen fordul.

Emlékeztetnem kell arra is, hogy a mantra nem hat szótagból áll, hanem rejtett hétből. Hogyan van ez?

Om vagy AUM
Mi a valódi jelentése?

 Az első, kezdőszó az OM vagy AUM. Ez egy maszk.

  • Az „Om Mani Padme Hum” mondat nem 6, hanem 7 szótagú mondat, mert az első szótag kettős helyes kiejtésben, és hármas lényegében:
  • A-UM.
  • Képviseli az örökké elrejtett elsődleges megkülönböződést,
  • nem EGY Abszolútumból,
  • hanem Benne
  • és ezért a metafizikai világban a 4 jelképezi, vagy a tetraktisz.
  • Ez Egység-sugár, vagy Atma.
  • Atma – a legmagasabb szellem az emberben, amelyet Buddhival
  • és Manasszal együtt

a felső hármasságnak vagy háromságnak nevezik (Monad).

 A Padmapáni allegóriájában

  • a drágakő –
  • a szellemi Egó –
  • a felsőbb Én –
  • az Atma –
  • a Lótuszban, vagy kétnemű ember jelképében
  • a 3, 4, 7 és 10 számok válnak ki, amelyek az egyet,
  • az embert szimbolizálják.

 

A Szentháromság:

Atma + Buddhi + Manasz = Monad

  • Ez a hármasság még 4 alacsonyabb emberi princípiumával,
  • és egy aurikus légkörrel van körülvéve, mint a tojás sárgája (leendő embrió) a fehérjével és a héjjal.
  • Ez más világok magasabb lényei számára minden egyéniséget egy többé-kevésbe ragyogó gömbnek tüntet fel.

 4-1_1.jpg

A mese szerint

  • A legmagasabb Buddha, vagy Amitábha – az ember teremtésének órájában egy rózsaszín fénysugarat bocsátott ki jobb szeméből. A sugár hangot hallatott, és

Padmapáni Bodhiszattva lett.

  • Az után az Istenség bal szeméből egy kék sugarat bocsátott ki, amely a két szűzben, Domában öltött testet, akik megszerezték az erőt az élőlények elméinek megvilágítására.
  • Amitábha ezután a kombinációt, amely ezentúl az emberben ütötte fel tanyáját,
  • „Om Mani Padme Hum”,
  • „Én vagyok az ékszer a Lótuszban,
  • és abban fogok maradni”, nevezte el.
  • Ezután Padmapáni, „az Egy a Lótuszban”, megfogadta, hogy nem szűnik meg munkálkodni, amíg az emberiség nem érzi jelenlétét magában, és amíg így meg nem mentette az újraszületés nyomorúságától.
  • Ő megfogadta, hogy a Kalpa vége előtt viszi ezt véghez, hozzátéve, hogy kudarc esetén azt kívánja, hogy fejét számtalan darabkára hasogassák. A Kalpa bezárult, de az emberiség nem érezte hideg, rossz szívében. Akkor Padmapáni feje széthasadt, és ezer darabkára eset szét.
  • Együttérzésből indítva, az Istenség újraformálta a darabokat 10 tíz fejjé és hét különböző színűre. És attól a naptól az ember egy tökéletes szám lett, vagyis TIZ.

 

  • Az Amitábha-ból – a színtelenből, vagyis fehér dicsőségből (OM) – születik a prizma hét színe.
  • Ezek hét hangját alkotnak a zenei skálán.
  • Az ember – a tíz Jod-ja, amely a makrokozmoszt tíz pontra osztja. (nézz rajzot háromszögről, amely belseje ki van töltve tíz ponttal).

 

A fenti magyarázatok

H.P. Blavatszky: Titkos Tanítás III.
Tanulmányok az okkult filozófia fontosságáról az életben

című írásából származnak.

A címre kattintva ingyen letöltheted a teljes művet.

 Ez a valódi jelentése az Om Mani Padme Hum mantrának.

A következő blokkban bemutatom e mantra térbeli elrendezését a Kalachakrán.

A bejegyzés trackback címe:

https://kalachakra-shambala-kalendariuma.blog.hu/api/trackback/id/tr4512255026

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása